Przepis z blogu Moje Wypieki. Jak zawsze bezproblemowe w wykonaniu, pyszne, mięciutkie i śliczne.
Drożdżówki choinki
Składniki na 6 dużych drożdżówek (ja zrobiłam 12 średnich):
· 150 ml mleka
· 40 g masła, roztopionego
· 300 g mąki pszennej 550
· 14 g drożdży świeżych
· 2 łyżki cukru (30 g)
· 8 g cukru wanilinowego
· 1 białko (nie dałam)
Ponadto do posmarowania (pominęłam):
Mleko wymieszać z roztopionym masłem. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), połączyć z resztą składników, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Wersja na Thermomix:
Masło rozpuścić, 2 min. obroty 5, temp. 60ºC. Dodać pozostałe składniki, zamieszać: kłosek, 3 min.
Przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić na 1,5 h do podwojenia objętości.
Wersja na Thermomix:
Masło rozpuścić, 2 min. obroty 5, temp. 60ºC. Dodać pozostałe składniki, zamieszać: kłosek, 3 min.
Przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić na 1,5 h do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na duże koło o średnicy ok. 30 cm, podzielić na 6 części, trójkątów. (Podzieliłam ciasto na 2 koła, a każde na 6 choinek). Trójkąty ponacinać po obu stronach, końcówki spłaszczyć placami, jak na załączonym zdjęciu. Przykryć, odłożyć do napuszenia na 20 minut.
Przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 14 minut, przestudzić na kratce.
Polukrować, ozdobić posypką cukrową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz