Bułeczki z czosnkiem
Składniki na 12 bułeczek:
· 400 g mąki pszennej chlebowej
· 20 g drobnego cukru
· pół łyżeczki soli
· 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
· 260 g mleka
· 30 g masła, roztopionego
Ponadto na posmarowanie: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W tym czasie przygotować nadzienie:
· 60 g miękkiego masła
· 6 ząbków czosnku drobniutko posiekane (zgniecione przez praskę)
· 2 łyżeczki suszonej pietruszki (świeża również może być)
Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w to miejsce nadzienie. ja wkładałam dwoma małymi łyżeczkami. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.
Oj wypada wypada. Znam te bułeczki, pyszne tym bardziej dziękuję. I czas pogospodarzyć proszę pani.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cię GN