sobota, 26 marca 2011

Piernikowe crumble

Liska upiekła jabłkową tartę z orzechową skorupką, a że skorupka kruszonkowa postanowiłam zrobić crumble z taka posypką. Na moje naczynie żaroodporne tej kruszonki było za duzo, ale i wg mnie za tłusta była, więc zmienilam ciut proporcje.
Piernikowe crumble
100 g orzechów laskowych
90 g masła
90 g brązowego cukru
70 g mąki pszennej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu

Orzechy drobno posiekać lub zmielić w malakserze. Z masła, cukru, mąki i przypraw zagnieść kruszonkę, dodać orzechy. Przygotować jabłka: obrać je, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, ułozyc w naczyniu żaroodpornym. Posypać kruszonką. Piec ok. 45 minut w temperaturze 175 stopni.
Najpyszniejsze na ciepło z kulka lodów waniliowych.
Miałam jabłka golden delicjusz i były troszeczkę za słodkie. Polecam szare renety pomieszane z innymi, żeby troszkę słodkość kruszonki zrównoważyły.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz