Piernikowe crumble
100 g orzechów laskowych
90 g masła
90 g brązowego cukru
70 g mąki pszennej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
Orzechy drobno posiekać lub zmielić w malakserze. Z masła, cukru, mąki i przypraw zagnieść kruszonkę, dodać orzechy. Przygotować jabłka: obrać je, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, ułozyc w naczyniu żaroodpornym. Posypać kruszonką. Piec ok. 45 minut w temperaturze 175 stopni.
Najpyszniejsze na ciepło z kulka lodów waniliowych.
90 g masła
90 g brązowego cukru
70 g mąki pszennej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
Orzechy drobno posiekać lub zmielić w malakserze. Z masła, cukru, mąki i przypraw zagnieść kruszonkę, dodać orzechy. Przygotować jabłka: obrać je, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, ułozyc w naczyniu żaroodpornym. Posypać kruszonką. Piec ok. 45 minut w temperaturze 175 stopni.
Najpyszniejsze na ciepło z kulka lodów waniliowych.
Miałam jabłka golden delicjusz i były troszeczkę za słodkie. Polecam szare renety pomieszane z innymi, żeby troszkę słodkość kruszonki zrównoważyły.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz