wtorek, 1 marca 2011

WP#107 Chleb z pieprzem i figami

Szybkim, ekspresowym chlebkiem dzielą się z nami Daria i Jarek z Kulinarnych Impresji. Chleb trochę ekstrawagancki i zaskakująco smaczny...


Chleb z pieprzem i figami
(piekłam z 1/2 porcji)
Składniki:
650g mąki chlebowej
2 łyżeczki świeżo zmiażdżonego w moździerzu pieprzu czarnego
2 łyżeczki soli
7g drożdży instant (1 opakowanie)
2 łyżki oliwy z oliwek
425-450ml ciepłej wody
350g suszonych figi
Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mąkę, pieprz, sól i drożdże. Wymieszać z oliwą z oliwek i dość ciepłą wodą, aby powstało miękkie ciasto. Przełożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię i ugniatać przez 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne.Przełożyć ciasto do naoliwionej miski i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę lub do momentu dwukrotnego zwiększenia objętości. Rozgrzać piekarnik do 200C/fan 180C/gas 6. Po wyrośnięciu delikatnie zagnieść ciasto ponownie, wciskając figi. Uformować owalny lub okrągły bochenek i umieścić na lekko posypanej mąką blasze. Naciąć wierzch bochenka ostrym nożem i posypać odrobiną mąki. Zostawić ponownie do wyrośnięcia, odkryte, około 10-15 min (jeśli kuchnia jest ciepła). Piec 40-45 min a następnie schłodzić na kuchennej kratce.

4 komentarze:

  1. Agnieszko super. Dziękuję żepiekałaś z WP.Zapraszam też do gospodarzenia najwyższy czas

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, ja już gospodarzyłam w lutym :) Ale dziękuję za ponowne zaproszenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekujemy za dotrzymanie nam towarzystwa w pieczeniu!!! Prawda, ze chelb jest prosty i szybki? Wychodzi genialnie....cieple pozdrowienia, D&J

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooooo jak miło :)Bardzo tu u Ciebie smacznie :). POzdrawiam serdecznie i zapraszam nadal :)

    OdpowiedzUsuń