niedziela, 13 marca 2011

WP#109 maślane bułeczki do odrywania

W tym tygodniu na maślane bułeczki zaprasza  Olciak z Galerii Chleba i nie tylko... Ciasto robi się łatwo, pięknie rośnie i elegancko formuje się bułeczki. Piekłam dłużej (45 min.). Bardzo ciekawe w smaku, z chrupiącą skórką.
Maślane bułeczki
Małgorzata Zielińska
Składniki na 8 bułeczek:
ciasto
- 300 g mąki
- 10 g drożdży świeżych (lub ok. 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant)
- 125 ml ciepłego mleka (zastąpiłam je 125 ml wody i 3 łyżkami mleka ryżowego w proszku)
- 30 g rozpuszczonego masła
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 duże jajko
glazura
- ok. 2 łyżek rozpuszczonego i ostudzonego masła
( lub 1 jajko i 1 łyżka mleka)

Drożdże rozpuścić w połowie mleka, pozostawić na 5 minut.
Pozostałe mleko rozmieszać z masłem, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać do niej rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.
Włożyć do miski wysmarowanej masłem i pozostawić szczelnie przykryte do podwojenia objętości ( na ok. 1,5 h).
Z ciasta uformować wałek, pokroić go na 8 plastrów, z każdego zrobić płaską bułeczkę.
Wierzch bułeczek posmarować rozpuszczonym masłem i ułożyć jedna za drugą w formie keksowej wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.
Bułeczki jeszcze raz posmarować masłem. Piec 15- 20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 stopni.

3 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda. Na pewno też jest przepyszne.
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie odrywanie to fajna sprawa, każdą bułeczkę można jeść z innymi dodatkiem. ślicznie wyrosły

    OdpowiedzUsuń