czwartek, 4 sierpnia 2011

Maślane bułeczki

Przepis podglądnęłam na blogu pistachio lo :) Tylko sposób formowania troszkę zakręciłam... przeczytałam i zrobiłam!
Bułeczki bardzo smaczne, szczególnie z dżemem morelowym.

Bułeczki mleczne
Pain au lait.
·        230 g mąki pszennej
·        60 g mąki pszennej chlebowej
·        125 g (1/2 szklanki) letniego mleka
·        8g drożdży
·        1 jajko
·        40 g cukru
·        szczypta soli
·        65 g miękkiego masła
·        cukier perlisty do posypania wierzchu
·        rozbełtane jajko do posmarowania wierzchu

Wymieszać mleko z drożdżami i pozostawić je na 5 minut. Wymieszać oba rodzaje mąki, sól i cukier. Dodać mleko z drożdżami. Zmiksować całość (końcówki haki) do wyrobienia gładkiego ciasta. Cały czas wyrabiając ciasto, dodawać po trochu miękkie masło. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.  Ciasto podzielić na 10 części i pozostawić na 15 minut. Każdą część rozwałkować na placuszek o średnicy 8 cm. Placuszek zwinąć jak rulon i przełożyć na blachę do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrastania na 30-40 minut (powinno podwoić swoją objętość). Wierzch każdej bułeczki posmarować jajkiem, naciąć nożyczkami i posypać perlistym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Piec 10-12 minut do zezłocenia się wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz