Bułeczki bardzo smaczne, szczególnie z dżemem morelowym.
Bułeczki mleczne
Pain au lait.
· 230 g mąki pszennej
· 60 g mąki pszennej chlebowej
· 125 g (1/2 szklanki) letniego mleka
· 8g drożdży
· 1 jajko
· 40 g cukru
· szczypta soli
· 65 g miękkiego masła
· cukier perlisty do posypania wierzchu
· rozbełtane jajko do posmarowania wierzchu
Wymieszać mleko z drożdżami i pozostawić je na 5 minut. Wymieszać oba rodzaje mąki, sól i cukier. Dodać mleko z drożdżami. Zmiksować całość (końcówki haki) do wyrobienia gładkiego ciasta. Cały czas wyrabiając ciasto, dodawać po trochu miękkie masło. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 10 części i pozostawić na 15 minut. Każdą część rozwałkować na placuszek o średnicy 8 cm. Placuszek zwinąć jak rulon i przełożyć na blachę do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrastania na 30-40 minut (powinno podwoić swoją objętość). Wierzch każdej bułeczki posmarować jajkiem, naciąć nożyczkami i posypać perlistym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Piec 10-12 minut do zezłocenia się wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz