Na Nigellowe orzeszki mnie naszło... Pyszne, chociaż troszkę przepis zmodyfikowany. No jak zwykle u mnie...
Składniki
* 500g mieszanki orzechów (laskowe, włoskie, nerkowce, migdały, brazylijskie)
* 1 łyżka masła
* 1 łyżeczka soli morskiej
* 1/2 łyżeczki chili -pieprzu kajeńskiego
* 2 łyżki cukru muscovado
* 3 drobno posiekane gałązki rozmarynu lub 2 łyżki suszonego rozmarynu
Sposób przyrządzenia
Orzechy wsyp na brytfannę i włóż do pieca nagrzanego do 160 stopni. Piecz 10 minut z termoobiegiem (lub 180 stopni bez termoobiegu) potrząsając od czasu do czasu blaszką, żeby się orzechy równomiernie przypiekły.
Do dużej miski wsyp wszystkie pozostałe składniki. Na to gorące orzechy i mieszaj energicznie, aż masło się rozpuści :)
Pyszne na ciepło, ale zimne też ok.
Porcja zdecydowanie nie dla odchudzających się! Podana ma około 3500 kcal.
gdzie to jest
OdpowiedzUsuń