wtorek, 16 sierpnia 2011

Pikantne orzechy Nigelli Lawson

Na Nigellowe orzeszki mnie naszło... Pyszne, chociaż troszkę przepis zmodyfikowany. No jak zwykle u mnie...

Składniki
    * 500g mieszanki orzechów (laskowe, włoskie, nerkowce, migdały, brazylijskie)
    * 1 łyżka masła
    * 1 łyżeczka soli morskiej
    * 1/2 łyżeczki chili -pieprzu kajeńskiego
    * 2 łyżki cukru muscovado
    * 3 drobno posiekane gałązki rozmarynu lub 2 łyżki suszonego rozmarynu

Sposób przyrządzenia
Orzechy wsyp na brytfannę i włóż do pieca nagrzanego do 160 stopni. Piecz 10 minut z termoobiegiem (lub 180 stopni bez termoobiegu) potrząsając od czasu do czasu blaszką, żeby się orzechy równomiernie przypiekły.
Do dużej miski wsyp wszystkie pozostałe składniki. Na to gorące orzechy i mieszaj energicznie, aż masło się rozpuści :)
Pyszne na ciepło, ale zimne też ok.

Porcja zdecydowanie nie dla odchudzających się! Podana ma około 3500 kcal.

1 komentarz: