Biszkopt
5 jajek (osobno białka, osobno żółtka)
5 łyżek cukru
5 łyżek maki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Włącz piekarnik na 180 stopni.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż krążkiem papieru do pieczenia.
Ubij białka na sztywno, nadal ubijając dosypuj cukier po jednej łyżce, następnie po jednym żółtku. Do maki wsyp proszek do pieczenia. Połącz z masą jajeczną. Wlej do tortownicy.
Upiecz na złoto ok. 40 minut w 180 stopniach.
Masa sernikowa
500 g serka twarogowego
250 g mascaropne
250g śmietanki 30%
100 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki mleka
Owoce
szklanka malin
szklanka borówek amerykańskich
Do garnuszka wlej mleko i wsyp żelatynę. Zostaw do napęcznienia.
Do miski włóż serek twarogowy, serek mascarpone i cukier. Zmiksuj do połączenia się składników.
W osobnej misce ubij śmietanę. Żelatynę rozpuść na bardzo delikatnym ogniu ciągle mieszając. Pilnuj, żeby się nie przypaliła. Wlej żelatynę do masy serowej i znów zmiksuj. Dodaj bitą śmietanę. Wymieszaj, a następnie owoce i wmieszaj je do masy.
Do nasączenia
woda z sokiem malinowym
Zimny biszkopt wyjmij z tortownicy, zdejmij krążek papieru, przetnij biszkopt na dwa blaty. Włóz jeden krążek do tortownicy i nasącz go wodą z sokiem malinowym.
Rozłóż na krążku połowę serowej masy. Przykryj drugim krążkiem. Wyłóż pozostałą masę serowo-owocową.
Torcik włóż do lodówki przynajmniej na 12 godzin.
A do tortu mrożona kawa z Nowego Orleanu.
Przyjedźże do mnie, zrób take na deser ;)
OdpowiedzUsuńZaproś :) Przyjadę i zrobię!
OdpowiedzUsuńAle Ty przecież tez byś dała radę!
Wygląda pysznie, szczególnie z tą kawą :)
OdpowiedzUsuń