środa, 8 grudnia 2010

WP#96 Bułeczki chałwowo-czekoladowe

Kolejna już 96 edycja Weekendowej Piekarni a w niej:

Bułeczki czekoladowo - chałwowe
40 sztuk
Składniki na ciasto:
500 ml mleka
50 g świeżych drożdży
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
150 g masła
1 kg mąki

Składniki na nadzienie:
75 g czekolady deserowej
150 g chałwy
75 g masła
2 łyżki cukru
łyżka kakao
jajko do glazury
Przygotowanie: Podgrzać mleko do temperatury 37 stopni, zalać nim rozkruszone w misce drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać do nich sól, cukier, masło oraz mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na 30 minut. Pokroić czekoladę i wymieszać ją ze startą chałwą, masłem, cukrem oraz kakao. Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką, podzielić je na dwie części i rozwałkować na prostokoąty o wymiarach 30x40 cm. Rozprowadzić na nich nadzienie, niezbyt grubo bo wypłynie, po czym zrolować wzdłuż dłuższego boku. Pokroić rolady na 40 plastrów. Ułożyć je na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut a w tym czasie podgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i piec przez 8-10 minut. 
Moja uwagi:
Upiekłam z 1/2 porcji i wyszło mi 22 sztuki.
Nie smarowałam jajkiem.
Pyszne nadzienie :) Ślimaczki rewelacyjne!
Ciasto jest rewelacyjne w wyrabianiu, na pewno wypróbuje je z innymi dodatkami.

1 komentarz:

  1. Ale ładne Ci wyszły:)
    Dziękuję za udział w "mojej" edycji WP
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń