Chleb polski
zaproponowała Ewelina z Lubie to gotowanie!
Składniki:
-200g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130% hydracji)
-550g mąki białej pszennej chlebowej
-50g mąki pszennej razowej
-1 łyżka soli
-300g letniej wody
-2 łyżeczki kminku
-opcjonalnie 1/4-1/2 łyżeczki drożdży instant
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2,5 godziny i złożyć je w tym czasie 2 - 3 razy.
Następnie zwinąć owalny bochenek. Umieścić go w koszu(*) i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (krótko, gdy dodane zostały drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z para w piecu nagrzanym do 260 stopni przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się brązowiły.
Smacznego!
Następnie zwinąć owalny bochenek. Umieścić go w koszu(*) i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (krótko, gdy dodane zostały drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z para w piecu nagrzanym do 260 stopni przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się brązowiły.
Smacznego!
Uwaga od Tatter:
Należy monitorować ostatnią fermentację i nie dopuścić do nawet najmniejszego przerośnięcia chleba. Świetnie się przechowuje i pięknie pachnie.
Należy monitorować ostatnią fermentację i nie dopuścić do nawet najmniejszego przerośnięcia chleba. Świetnie się przechowuje i pięknie pachnie.
Agnieszko, cudownie Ci się upiekł :) Dzięki temu pęknięciu wygląda jakby miał kapelusz ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
pozdrawiam serdecznie!
Super artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń