piątek, 5 listopada 2010

Pizza

Bardzo lubię pizzę. Szczególnie domową, na cienkim spodzie i niewielką ilością dodatków. Uwielbiam do pizzy ser mozarella.

Ciasto na pizzę
400 g maki pszennej
100g mąki pszennej razowej
30 g drożdży
szklanka mleka
łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
Zagnieść mikserem ciasto. Zosawic do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Podzielić na 4 części i rozwałkować na placki.
Każdy placek posmarować sosem pomidorowym i posypać utartym żółtym serem lub poukładać na sosie cieniutkie plasterki mozarelli. Nakładac pozostałe składniki:
  • cebulke w wiórka, 
  • kukurydzę,
  • szynkę, 
  • salami,
  • pieczarki w półplasterki,
  • oliwki.
 Upiec, aż ciasto się zrumieni. Jeśli za szybko pieką się składniki nadzienia przykryć kawałkiem folii aluminiowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz