Francuskie bułeczki śniadaniowe
około 20 sztuk
Krok pierwszy- rozczyn
20 g drożdży
400 ml letniej wody
ok. 300 g mąki pszennej
Rozpuść drożdże w wodzie i wymieszaj z mąką. Pozostaw rozczyn na 30 minut, by zaczął fermentować.
Krok drugi
50 g masła
10 g soli morskiej
20 g cukru
ok. 400 g mąki pszennej
Wymieszaj dobrze wszystkie składniki z rozczynem i zagnieć ciasto.
Pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na 20 części i uformuj okrągłe bułeczki. Obtocz w mące, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostaw do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.
Piecz w temp. 190 st. C, po upieczeniu połóż na metalowej kratce, wystudź.
Dodałam łyżeczkę czarnuszki, którą uwielbiam! Nie lubię złączonych, więc piekłam na 2 razy! Pierwsza porcja urocza, pyszna, mięciutka. Druga ciut za bardzo przypieczona, ale równie pyszna (+chrupiąca). Ciepłe z masełkiem rewelacja. Dzisiaj rano równie smaczne :)
Po śniadaniu idę do EMPIKu kupić polecaną książkę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz