wtorek, 2 listopada 2010

Rogaliki z bazylią lub pietruszką

Pyszne bułeczki  lub rogaliki, jak kto woli. Przepis z blogu Doroty.

Rogaliki z pietruszka i czosnkiem
Składniki na 16 bułeczek:
  • 225 ml mleka, letniego
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g masła
  • 1 jajko, roztrzepane
Do posmarowania:
  • 55 g masła, miękkiego
  • 4 ząbki czosnku (i tu już wedle gustu, ja kolejnym razem dam 6 ząbków)
  • 2 łyżki świeżych lub suszonych liści pietruszki, drobno posiekanych (ew. bazylii)
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pietruszką, dodać masło i wymieszać dokładnie.
Wykonanie:
Świeże drożdże wymieszać z cukrem i 2 łyżkami mleka, oprószyć minimalnie mąką (suche wystarczy wymieszać z mąką). W naczyniu wymieszać mąkę z solą, dodać pokrojone, miękkie masło. Po środku zrobić dołek, wlać rozczyn drożdżowy, jajko, pozostałe mleko. Wymieszać, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, miękkie. W razie potrzeby dodać 1 - 2 łyżki mleka. Wyrabiać przez 10 minut. Ciasto umieścić w misce, przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Podzielić na dwie części i utoczyć z nich kule. Kazżą kulę rozwałkować cienko na koło. Każde koło podzielić na 8 trójkątów. Nakładać nadzienie i zawijac rogaliki. Posmarować mlekiem lub jajkiem roztrzepanym z mlekiem.Blachy przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia (20 - 30 minut).

Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut (im dłużej pieczone tym bardziej suche). Najlepiej - podawać ciepłe.
Pyszne również z nadzieniem pieczarkowym:
50 dag pieczarek utrzeć na tarce
2 cebule pokroic w drobną kostkę
Podsmażyć cebulę na 3 łyzkach oleju, dodac pieczarki i dusic, aż odparuje większośc płynu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz