z blogu Lubie gotować Wilgotne, piernikowe, pyszne!
tortownica 26 – 28 cm
· 4 jajka
· 150-170g cukru
· 2 łyżki kirschu (lub ciepłej wody, lub soku cytrynowego)*
· 1/2 łyżeczki cynamonu (lub przypraw do piernika)
· otarta skórka z 1 cytryny
· 250 g mielonych orzechów laskowych
· 250 g marchewki startej na drobnych oczkach
· 1 szczypta soli
· 3-4 łyżki maizeny (lub mąki)
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* soku można dodać więcej (maks. z ½ cytryny) jeśli chcemy otrzymać bardziej wilgotne ciasto Żółtka ubić z cukrem, dodać kirsch, cynamon i skórkę z cytryny; następnie dodać marchew i orzechy, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać po trochu do marchewkowej masy, na przemian dosypując też trochę mąki wymieszanej z proszkiem i delikatnie mieszając. Wlać masę do natłuszczonej tortownicy; wstawić ciasto do nagrzanego do 100°C piekarnika (na ten niższy, nie na środkowy poziom), podwyższyć temperaturę do 180°C i piec ok. 50 min.
Jeszcze ciepłe ciasto można udekorować mieszając 200 g cukru pudru z 1 łyżką kirschu lub soku cytrynowego; należy otrzymać gładką, dosyć gęstą masę.
Jeszcze ciepłe ciasto można udekorować mieszając 200 g cukru pudru z 1 łyżką kirschu lub soku cytrynowego; należy otrzymać gładką, dosyć gęstą masę.
Rudzielcu, przeglądam właśnie Twoje twory i planuje które najpierw zrobić ;) zaczynam odkrywać pieczenie!
OdpowiedzUsuń